1
    sustainability.png

    6 duurzame merken die je bij ons kan shoppen!

    Duurzaamheid is een hot topic! Ook in de fashionindustrie zijn we steeds meer bezig met ecologische en herbruikbare materialen. Bestaande bedrijven gaan kritischer kijken naar hun footprint en er ontstaan nieuwe merken met als doel volledig duurzame of zelfs vegan producten te produceren. Laag in impact, maar wel nog steeds schoenen van hoge kwaliteit in stijlvolle modellen. Wij zetten in deze blog onze favorieten op een rij!

    Duurzaam vs vegan

    Een duurzame schoen is niet per definitie vegan en een vegan schoen is niet perse duurzaam. Een vegan schoen is namelijk een schoen die uitsluitend gemaakt is van niet-dierlijke materialen. Leer wordt daarbij dan vervangen door materialen als rubber, appelschillen of zelfs karton.

    Duurzame schoenmerken proberen dan zoveel mogelijk ecologisch te produceren. Het begint al bij goede arbeidsomstandigheden voor de makers van de schoen, maar ook de gebruikte materialen spelen een grote rol. Verder worden er ook zoveel mogelijk verantwoorde keuzes gemaakt in het verdere maak- en distributieproces van de schoen om de impact op de aarde zo veel mogelijk te verkleinen. In dit proces wordt er ook nagedacht over afvalverwerking, hergebruik van afvalresten en recyclen van gebruikte producten.

    Vans

    Vans skateschoenen zijn gemaakt van een scala aan ethisch verantwoorde, duurzame materialen, van carbon tot katoen en rubber. Ze werken ook samen met verschillende milieuorganisaties om ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk doen wat ze zeggen als het gaat om duurzaamheid en bescherming van de planeet.

    De meeste stijlen van schoenen in de Vans Classic Collection zijn verkrijgbaar in vegan-friendly stijlen en kleuren. Door ervoor te kiezen om schoenen uit een canvas materiaal te kopen in plaats van leer, kun je nog steeds Vans skateschoenen kopen, zonder dat er dierlijke producten zijn gebruikt.

    Diadora

    Diadora heeft onlangs een belangrijke stap gezet in de richting van de integratie van ethische criteria en doelstellingen op het gebied van milieuveiligheid/sociale bescherming in zowel bedrijfsactiviteiten als stakeholderrelaties. Er wordt veel aandacht besteed aan de activering van projecten die gericht zijn op het aanmoedigen van een bedrijfscultuur die gericht is op duurzaamheid en respect heeft voor ethische principes en waarden, waarbij dezelfde normen in het hele productieproces worden gedeeld.

    De sneakers van Diadora worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Italië. En dat betekent dat wanneer je fair labour hoog in het vaandel hebt zitten, je de prachtige Heritage collectie van Diadora gewoon kunt kopen!

    Veja

    Het Franse schoenenmerk Veja maakt al zeven jaar hippe sneakers die gemaakt zijn van biologisch katoen, fairtrade rubber en plantaardig gelooid leer. Verder heeft Veja ook een volledig vegan collectie op de markt gebracht. Het leuke aan dit merk is dat ze schoenen produceren voor zowel mannen, vrouwen als kinderen.

    Komrads (te verwachten!)

    Het merk Komrads gebruikt appelleer om een duurzame, stijlvolle sneaker te creëren met een lage impact op het milieu. Komrads gebruikt géén nieuwe, vegan materialen, maar kiest voor gerecycled of hergebruikt materiaal. Zo gebruiken ze voor de zool oude autobanden of gebruikte schoenzolen en bij de veters kiezen ze voor gerecycled plastic.

    Ria Menorca

    De sandalen van Ria Menorca worden handgemaakt in Spanje. Als zool worden oude autobanden gebruikt en om de schoen af te werken krijgt de sandaal een toplaag van leer. Nog niet 100% gerecycleerd dus, maar de producten van Ria Menorca zijn dus zeker op de goede weg. Het leder van het sandaaltje zelf is zacht en snijdt niet in de voet.

    DillySocks

    DillySocks worden ontworpen in Zwitserland en geproduceerd door een familiebedrijf in Portugal. Het doel is om unieke sokken te maken met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Dit doet Dilly door gebruik te maken van biologisch afbreekbare materialen. Zo zijn de sokken voor 80% gemaakt uit biologisch katoen.

    Naast dat de sokken duurzaam geproduceerd worden, heeft Dilly ook een oplossing voor de overproductie. Deze sokken worden omgetoverd naar knuffels in samenwerking met The Pigna Foundation door mensen met een verstandelijke beperking. De gehele opbrengst hiervan gaat naar het goede doel, dit betekend dat er dus niks weggegooid wordt maar dat de sokken een nieuw leven als knuffel krijgen.

    Raramuri

    78.49% van al de Raramuri sandalen en linten zijn veganistisch. Ze werken met duurzame materialen zoals biologisch afbreekbare jute, 100% vegan rubber en gebruiken lijm op waterbasis. De verpakking van hun sandalen is daarnaast ook nog eens gemaakt van 100% gerecycled materiaal en hun inkten zijn allemaal van plantaardige oorsprong. Maar Raramuri produceert niet enkel ecologisch, ze doen dat ook nog eens in optimale arbeidsomstandigheden. Sustainable over heel de lijn dus!

    Ben jij bezig met jouw ecologische voetafdruk en wil je graag de overstap maken naar een duurzaam geproduceerd paar schoenen? Neem dan zeker eens een kijkje tussen onze verschillende modellen online of in de winkel!

    Even geduld ...